A policisztás vesebetegség okai, tünetei és kezelése

A policisztás vesebetegség egy genetikai rendellenesség, mely, ha nem kezeljük szakszerűen, súlyos szövődményekhez vezethet. Tudjunk meg róla többet!

A policisztás vesebetegség okai, tünetei és kezelése

A policisztás vesebetegségről röviden

A policisztás vesebetegség egy genetikai rendellenesség, melyet a PKD1, PKD2 vagy PKHD1 gének mutációi okoznak. A betegséget folyadékkal teli ciszták növekedése jellemzi, melyek károsítják a veséket és gátolják azok megfelelő működését. A policisztás vesebetegség összetéveszthető más állapotokkal, ám a genetikai tesztelés és a képalkotó vizsgálatok segíthetnek a diagnózisban. Gyakori társbetegségei közé tartoznak a máj cisztái, az agyi aneurizmák, és a szívbillentyű-rendellenességek.


Mik a policisztás vesebetegség leggyakoribb tünetei?

A magas vérnyomás a betegség egyik első jele, mely jelentős vesekárosodást okozhat, ha nem kezelik. További lehetséges tünetei közé tartozik a hát vagy az oldal fájdalma, a véres vizelet, a gyakori vesefertőzések, illetve a vesekövek is. Előrehaladott stádiumban krónikus veseelégtelenség is kialakulhat, melynek főbb tünetei a fáradtság és gyengeség, a vizeletürítési zavarok, a folyadékvisszatartás, a vesefájdalom, a mentális zavarok, az izomgörcsök, és egyes bőrelváltozások is.

Milyen életmódbeli változtatások, étrendi tényezők és étrend-kiegészítők segíthetnek?

Genetikai tanácsadás

Mivel a policisztás vesebetegség genetikai rendellenesség, javasolt genetikai tanácsadást igénybe venni, amennyiben a betegség már előfordult a családban. Ez értékes betekintést nyújthat a kockázatokat illetően, és segíthet a családtervezési döntések meghozatalában.

Rendszeres szűrővizsgálatok

A policisztás vesebetegség korai észlelése és a vesék működésének monitorozása segíthet a betegség megfelelő kezelésében. A kockázati tényezők fennállása esetén létfontosságúak a rendszeres ellenőrzések, beleértve a vérnyomás és a vesefunkciók mérését, illetve az ultrahangos vizsgálatokat is.

Életmódbeli változtatások

A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen a policisztás vesebetegség kezeléséhez és előrehaladásának lassításához. A dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás korlátozása szintén fontos, mivel ezek súlyosbíthatják a veseproblémákat és a betegség egyéb szövődményeit.

Megfelelő hidratálás

A megfelelő hidratálás alapvető a vesék egészségéhez, ugyanis segít a felesleges nátrium, a karbamid, valamint a méreganyagok eltávolításában a szervezetből, és csökkenti a súlyos szövődmények kockázatát.

A vérnyomás megfelelő kezelése

Mivel a magas vérnyomás gyakori és komoly szövődménye a policisztás vesebetegségnek, megfelelő kezelése elengedhetetlen.

A kiegyensúlyozott fehérjebevitel fontossága

Bár a fehérjék létfontosságú tápanyagok, rendellenesen magas bevitelük növeli a vesék terhelését, így törekedjünk a kiegyensúlyozott, egészséges étrend követésére.

A  nátriumbevitel korlátozása

A sóbevitel csökkentése segíthet a rendellenesen magas nátriumszint megelőzésében és a vérnyomás szabályozásában, ami elengedhetetlen a policisztás vesebetegség kezeléséhez.

A vény nélkül kapható gyógyszerek ismerete

Bizonyos vény nélkül kapható gyógyszerek, különösen a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, ronthatják a vese működését, így a policisztás vesebetegségben szenvedők, vagy a kockázatnak kitettek konzultáljanak szakemberrel, mielőtt bármilyen gyógyszert alkalmaznának.

A veséket védő étrend-kiegészítők alkalmazása

Bár a policisztás vesebetegségre jelenleg nincs garantált gyógymód, bizonyos hatóanyagok és étrend-kiegészítők segíthetnek a tünetek kezelésében vagy a betegség progressziójának lassításában. Ezek közé tartoznak például az omega-3 zsírsavak és a Q10 koenzim, melyek csillapíthatják a gyulladásokat és csökkenthetik a magas vérnyomást. A D-vitamin szintén segíthet a vérnyomás szabályozásában, míg a kurkuma legismertebb vegyülete, a kurkumin lassíthatja a ciszták növekedését. Ezek mellett a magnézium szintén előnyös, ugyanis segíthet a magas vérnyomás kezelésében, illetve a policisztás vesebetegség szív-és érrendszeri szövődményeinek megelőzésében

Ajánlott termékek: Mannavita MegaKrill, Mannavita Manna-D, és Mannavita Kurkunex

A fenti, illetve más készítmények alkalmazását illetően kövessük orvosunk tanácsát, ugyanis csökkent veseműködés esetén egyes hatóanyagok rendellenesen felhalmozódhatnak, ami további egészségkárosodáshoz vezethet.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK373386/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK538339/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK532934/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30725822/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK535404/

Fotó: Andrea Piacquadio

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 845 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute