Az andropauza, vagyis a férfi klimax kezelése

Alacsony tesztoszteronszint, hangulatingadozások, merevedési zavarok, csökkent csontsűrűség és izomtömeg… Hogyan kezelhetők ezek, és az andropauza más tünetei?

Az andropauza, vagyis a férfi klimax kezelése

Mi az az andropauza?

A gyakran férfiak klimaxnak is nevezett andropauza egy olyan életszakaszt jelöl a férfiak életében, amikor a tesztoszteronszint jelentős mértékben csökken. A nőknél előforduló menopauzával ellentétben, amely termékenység végét és a hormontermelés viszonylag rövid idő alatt bekövetkező, drasztikus csökkenését jelenti, az andropauza egy fokozatos, lassabb folyamat. Általában 40 éves kor körül kezdődik, és különféle módon befolyásolhatja a férfiak egészségét és jóllétét, a csontsűrűség és az izomtömeg vesztésétől kezdve a hangulat és a kognitív funkciók változásáig. Az andropauza főbb tünetei közé tartozik a libidó csökkenése, a merevedési zavarok, a hangulatingadozások, a fáradtság, és a megnövekedett testzsírszázalék is.

A tesztoszteronszint természetesen csökken az öregedés során, ám az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a mozgásszegény életmód felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Bár magát az andropauzát nem lehet elkerülni, tünetei és hatásai mérsékelhetők az egészséges életmód által.

Az andropauza összetéveszthető az egyszerű öregedéssel vagy más állapotokkal, mint például a depresszió, ami hangsúlyozza a megfelelő diagnózis és kezelés fontosságát. Gyakori társbetegségei közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás, illetve a 2-es típusú cukorbetegség.


Az andropauza hagyományos kezelése

Az andropauza kezelésének egyik alappillére a tesztoszteronpótló terápia (TRT), amelynek célja a normál tesztoszteronszint helyreállítása. Ez az eljárás azonban negatívan hathat a szív egészségére, és a prosztatarák kockázatát is jelentősen növeli, így a kezelés szakszerű monitorozása létfontosságú.

Milyen életmódbeli és étrendi változtatásokkal segíthetjük elő a kezelést?

A rendszeres testmozgás segíthet a tünetek enyhítésében az izomtömeg növelésével és a testzsír csökkentésével. A megfelelő stresszkezelés és alvás, illletve számos hatóanyag szintén előnyösnek bizonyulhat a hormonális egyensúlyhiányok kezelésében. Utóbbiak közé tartoznak például a következők:

D-vitamin

A D-vitamin alapvető fontosságú a csontsűrűség fenntartásához, illetve javíthatja a hangulatot és segíthet a tesztoszteronszint növelésében is. 

Ajánlott termék: Mannavita Manna-D

Omega-3 zsírsavak

Annak ellenére, hogy nem közvetlenül befolyásolják a hormonális egyensúlyt, az omega-3 zsírsavak előnyösek lehetnek andropauza esetén a szív- és érrendszeri egészség megőrzésével, a hangulat szabályozásával, a gyulladások csökkentésével, valamint az izomtömeg és a csontegészség fenntartásával.

Magnézium

A magnézium több, mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt, beleértve a tesztoszteron termelését és az idegrendszer működésének szabályozását, így pótlása rendkívül hasznos lehet andropauza idején. 

Cink

A cink szintén kulcsfontosságú a tesztoszteron termeléséhez és megfelelő szintjének fenntartásához.

Görögszéna

Kutatások szerint a görögszéna növelheti a tesztoszteronszintet és a libidót is.

Maca

A maca enyhítheti az andropauza egyes tüneteit, például a csökkent libidót és a hanyatló energiaszintet.

Ajánlott termék: Mannavita Perui Nyers Maca Por

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK216164/

https://academic.oup.com/57/12/M793/688556

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK279000/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK216175/

https://examine.com/outcomes/testosterone/

https://examine.com/low-testosterone/

https://examine.com/supplements/zinc/

https://examine.com/supplements/magnesium/

https://examine.com/supplements/vitamin-d/

https://examine.com/supplements/maca/

https://examine.com/supplements/fenugreek/

Fotó: Greta Hoffman

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 845 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute