Milyen esetekben lehet előnyös az epesav kapszula alkalmazása?

Ugyan a szervezetünk természetesen termeli az epesavat, egyes esetekben szükség lehet annak külső pótlására. Mikor előnyös a természetes epesav kapszula bevitele? Lássuk!

Milyen esetekben lehet előnyös az epesav kapszula alkalmazása?

Mi az az epesav?  

Az epesavak létfontosságú alkotóelemei az epének, amelyet a máj termel és az epehólyag tárol. Fő funkciójuk többek között a zsírok kisebb elemekre történő lebontása és hasznosítása, ami elengedhetetlen a zsírban oldódó vitaminok hatékony felszívódásához is. Az epesavak igény esetén étrend-kiegészítők segítségével is pótolhatók, amelynek számos egészségügyi előnye lehet. A következőkben ezekről olvashatunk bővebben.


Az epesav kapszula alkalmazásának főbb egészségügyi előnyei

Természetesen növelheti az epesav szintjét

Az epesav rendellenesen alacsony szintje esetén a pótlás közvetlenül segít a szervezetnek helyreállítani a zsíranyagcsere felborult egyensúlyát, megakadályozva a zsírban oldódó vitaminok hiányából eredő tüneteket, mint például a hasmenést vagy az egyes hiánybetegségeket.

Segíthet az epekövek megelőzésében, illetve azok feloldásában

Az epesavak kulcsszerepet játszanak az epekövek megelőzésében és lebontásában. Mivel segítenek a koleszterin feloldásában, megakadályozzák annak kövekké való kikristályosodását.

Elősegíti a zsíros ételek emésztését

Ha a zsíros ételek nem megfelelően vannak lebontva, az különböző emésztési problémákat okozhat. Az epesavak a zsírokat könnyebben hozzáférhetővé teszik az emésztőenzimek számára, így nemcsak a zsírok hatékony feldolgozását támogatják, hanem csökkentik az emésztőrendszeri panaszok kockázatát. Ezek közé tartoznak például a puffadás és a bélgázok, melyeket sok esetben a bélben maradt, nem megfelelően emésztett zsíros ételek okoznak.

Gátolja a Candida gomba szaporodását

Az epesavak antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal gátolhatják a fertőzéseket okozó gombák, például a Candida növekedését. 

Enyhítheti a székrekedést

Az epe áramlásának serkentésével az epesavak fokozhatják a bél természetes perisztaltikus mozgását, illetve növelhetik a vastagbélben lévő víz mennyiségét, ami segíthet a székrekedés enyhítésében.

Csillapíthatja a migrént 

Egyes esetekben a migrén az emésztőrendszer zavaraihoz, vagy a tápanyagok felszívódási rendellenességeihez köthető. Az emésztés támogatásával az epesavak csökkenthetik a migrén gyakoriságát.

Segíthet az epehólyag-polipok kezelésében

Kimutatták, hogy az epesavak közvetett módon segíthetnek az epehólyag-polipok megelőzésében és kezelésében, ugyanis képesek csökkenteni az epe pangását, ami hozzájárul a polipok kialakulásához.

Enyhítheti a pikkelysömör és az ekcéma tüneteit

Az epesavak előnyösen hathatnak olyan gyulladásos bőrproblémák esetén is, mint például a pikkelysömör és az ekcéma. Ez feltehetően annak köszönhető, hogy képesek támogatni a bélrendszer egészségét, illetve csillapítani a szisztémás gyulladásokat.

Támogathatja a felépülést epehólyagműtétet követően

Epehólyagműtét után előfordulhat, hogy a szervezet nem képes megfelelően szabályozni az epe kiürülését, ami nehézségeket okozhat a zsírok emésztésében. Az epesavak pótlása segít kompenzálni az epe csökkent működése által okozott zavarokat, elősegítve a zsírok emésztését és felszívódását.

Hogyan alkalmazzuk a természetes epesav kapszulát?

A legjobb eredmény elérése érdekében a természetes epesav kapszulákat étkezésekkel együtt érdemes bevenni, gondoskodva arról, hogy az emésztési folyamat során jelen legyenek, különösen akkor, amikor a zsírok emésztése történik. Ajánlott kisebb adagok bevitelével kezdeni, majd amennyiben szükségesnek látjuk, emelni az adagot. Ez segít minimalizálni az esetleges mellékhatások kockázatát, mint például az enyhe gyomor-bélrendszeri kellemetlenségek, amelyek egyes esetekben a szervezetnek a külső forrásból bevitt epesavakhoz való alkalmazkodása során jelentkezhetnek.

Ajánlott termék: Gallmet Natural Epesav Kapszula

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK549765/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK548626/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK542254/

https://link.springer.com/10.1007/978-1-46

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC2653380/

Fotó: Monstera Production

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 845 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute