Miért lehet fontos a biotin pótlása terhesség idején?

A biotint ugyan a legtöbben a bőr, a haj, illetve a köröm egészségének fokozása reményében fogyasztják, vizsgálatok szerint terhesség alatt szintén előnyös lehet az alkalmazása.

Miért lehet fontos a biotin pótlása terhesség idején?

A biotinról röviden

A B7-vitamin, vagy más néven biotin, több fontos szerepet is betölt az emberi szervezetben. Elengedhetetlen például az ételek energiává való átalakításához, részt vesz a zsírok, szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjében. Támogatja a zsírsavak és az aminosavak szintézisét, amelyek elengedhetetlenek az egészséges bőr, haj és köröm fenntartásához, valamint a szövetek növekedéséhez és javításához is szükséges. A biotin kulcsszerepet játszik a genetikai funkciókban is, beleértve a DNS-szintézist és a génexpressziót, valamint hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez az idegi jelzések és a kognitív funkciók befolyásolásával. 

A biotin pótlása terhesség alatt több okból is fontosnak tekinthető, elsősorban azért, mert a terhesség megnöveli a szervezet igényét erre a vitaminra az embrionális fejlődés miatt. Lássuk, mi mindenért tanácsolhatja orvosunk fokozott bevitelét!


A biotin főbb szerepei terhesség során

Támogatja az embrionális növekedést

A biotin részt vesz a sejtnövekedésben, a zsírsavak szintézisében, valamint az aminosavak és a zsírok anyagcseréjében, amelyek elengedhetetlenek a magzat megfelelő fejlődéséhez.

Segíti a metabolikus folyamatok lebonyolítását

A terhesség növeli a metabolikus rátát és az energiatermelés iránti igényt. A biotin több olyan metabolikus folyamatban is közreműködik, amely tápanyagokat alakít energiává. Ezzel hozzájárul a terhesség alatt megnövekedett metabolikus igények kielégítéséhez.

Szerepet játszhat a születési rendellenességek megelőzésében

Egyes beszámolók szerint a megfelelő biotinbevitel csökkentheti egyes születési rendellenességek, illetve a koraszülés kockázatát is.

Védi a kismama egészségét

A biotin egészséges szintje a kismama egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhat, ugyanis segíti a terhesség alatt a hormonális és fizikai változások miatt gyakran károsodó bőr, haj és köröm védelmét.

Hogyan gondoskodhatunk a biotin megfelelő szintjéről terhesség alatt?

Ahhoz, hogy a terhesség alatt biztosítsuk a biotin megfelelő bevitelét, fontos a kiegyensúlyozott, a megnövekedett tápanyagigényt fedező étrend követése. A biotinban gazdag ételek közé tartoznak például a tojássárgája, a diófélék és magvak, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák, a belsőségek, a tejtermékek, illetve néhány gyümölcs és zöldség, mint például az avokádó, az édesburgonya, és a spenót.

Bár a kiegyensúlyozott étrend a legjobb módja a megfelelő tápanyagbevitel biztosításának, előfordulhat, hogy orvosunk prenatális vitaminok alkalmazását javasolja a megnövekedett igény fedezésére. 

Ajánlott termék: Mannavita Hyalura Hialuronsav + Kollagén Kapszula - A biotin mellett olyan további értékes összetevőket is tartalmaz, mint például a hialuronsav, a kollagén, és a cink. A biotin támogatja az anyagcserét és a bőr, a haj, valamint a köröm egészségét. A hialuronsav segít fenntartani a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, csökkentve a terhességi csíkok kialakulásának kockázatát. A halból származó kollagén hozzájárul a magzat fejlődéséhez és támogatja a kismama bőrének, csontjainak és ízületeinek egészségét is. A cink kulcsszerepet játszik a sejtnövekedésben, a DNS-szintézisben és az immunfunkcióban, támogatva az anya és a magzat egészségét.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK554493/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK547751/

​​https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9657671/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32378602/

https://www.researchgate.net/264746066

Fotó: Olha Ruskykh

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 845 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute