Mi az a vakbélgyulladás és mi okozhatja?
Az appendicitis, vagyis vakbélgyulladás egy fájdalmas állapot, melyet a vastagbélhez csatlakozó appendix, más néven féregnyúlvány (köznyelvi nevén pedig vakbél), egy átlagosan 8-10 centiméter hosszúságú, ujj vagy “féreg” alakú tasak gyulladása jellemez. Ezt a gyulladást általában egy elzáródás okozza a féregnyúlványban, gyakran széklet, idegen testek, besűrűsödött nyák, illetve esetenként fertőzés miatt. Az elzáródás káros baktériumok túlszaporodásához, valamint a féregnyúlvány duzzanatához vezet, ami számos kellemetlen tünetet okozhat.
Kinél alakulhat ki a vakbélgyulladás?
A vakbélgyulladás szinte bármely életkorban kialakulhat, ám leggyakrabban 10 és 30 év között fordul elő. A kockázati tényezők közé tartoznak például egyes genetikai faktorok, az appendicitis előfordulása a családban, valamint már fennálló emésztőrendszeri betegségek, köztük a Crohn-betegség is. A vakbélgyulladás megelőzésére nincs garantált módszer, ám a gyümölcsökben, zöldségekben, illetve más rostokban gazdag étrend elősegítheti az egészséges bélműködést és megelőzheti az elzáródásokat. A fennálló emésztőrendszeri panaszok, például a Crohn-betegség megfelelő kezelése szintén jelentősen csökkentheti az appendicitis kialakulásának valószínűségét.
Mi a vakbélgyulladás leggyakoribb tünetei?
A vakbélgyulladás főbb tünetei közé tartozik többek között a hasi fájdalom, különösen a köldök körül vagy a has jobb alsó részén, a hányinger, a hányás, az étvágytalanság, a láz, és a gázok nehézkes távozása. A fellépő hasi fájdalom változtathatja a helyét, és jellemzően idővel fokozódik. Fontos időben orvoshoz fordulni, hiszen a kezeletlen vakbélgyulladás perforált vakbélhez, vakbélszakadáshoz is vezethet, ami egy életveszélyes állapot.
Fontos tényezők a kezelés hatékonyságának fokozására
Az enyhébb vakbélgyulladást jellemzően antibiotikumokkal kezelik, ám esetenként a féregnyúlvány műtéti eltávolítása is szükséges lehet. Az orvosi kezelést és a műtét utáni felépülést életmódbeli és étrendi változtatásokkal, valamint étrend-kiegészítőkkel is elősegíthetjük.
Életmódbeli tényezők
A pihenés, a dohányzás elkerülése és az alkoholfogyasztás mérséklése, valamint a nem megerőltető fizikai aktivitás, mint például a rövid séták segíthetnek a panaszok enyhítésében és a felépülésben.
Étrendi változtatások
A rostban gazdag ételek, köztük a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek, elősegítik a rendszeres bélműködést és segítenek a széklet által okozott elzáródások elkerülésében.
Néhány javasolt étrend-kiegészítő
- Krill olaj: Az omega-3 zsírsavakban bővelkedő krill olaj csillapíthatja a gyulladásokat és fokozhatja a belek egészségét, illetve elősegítheti a vakbélgyulladásból való felépülést is.
Ajánlott termék: Mannavita MegaKrill - Flavonoidok: A flavonoidok bőségesen megtalálhatók olyan ételekben, mint például a vöröshagyma, az alma, a bogyós gyümölcsök, a kelkáposzta, valamint a zöld és a fekete tea. Ezek mellett a flavonoidokat koncentrált mennyiségben tartalmazó étrend-kiegészítők széles választéka közül is válogathatunk. A flavonoidok erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, így segíthetnek szabályozni a gyulladásos választ, illetve támogathatják a betegségből való, illetve a műtét utáni felépülést is.
Ajánlott termék: Flavin 7 Prémium - Mangosztán: A mangosztán gazdag antioxidáns hatású xantonokban, amelyek segíthetnek a gyulladással szembeni küzdelemben. Az antioxidánsokban gazdag étrend támogathatja a felépülést a gyulladás csökkentésével és a gyógyulási folyamatok elősegítésével.
Ajánlott termék: Mannavita Mangosztán Gyümölcslé
Vakbélgyulladás gyanúja esetén, illetve új étrend-kiegészítő alkalmazása, valamint a kezelési tervbe való beillesztése előtt konzultáljunk orvosunkkal! A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK493193/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK441864/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK568712/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK580514/
Fotó: Zen Chung