Mi az az A-vitamin?
Az A-vitamin úgynevezett vitamerek, bizonyos zsírban oldódó vegyületek összefoglaló neve. Ezek közé tartozik például a retinol, a retinal, az alfa-karotin, a béta-karotin, a gamma-karotin, valamint a béta-kriptoxantin is. Az A-vitaminnak két formáját vihetjük be az elfogyasztott élelmiszerekből. Az “A-provitamin karotinoidok” bőségesen megtalálhatók olyan a növényi élelmiszerekben, mint például egyes gyümölcsök, zöldségek és növényi olajok, míg az úgynevezett “előre elkészített” A-vitamin vegyületek, mint például a retinol kizárólag állati termékekben, például tejtermékekben, májban és halakban fordulnak elő. Az A-vitamin ezen formáit szervezetünk “aktív formákká” alakítja, majd a testszövetekben, köztük a májban raktározza későbbi felhasználásra. A továbbiakban az egyszerűség kedvéért a fent felsorolt vegyületekre együttesen A-vitaminként utalunk.
Milyen testi funkciókban lát el kulcsfontosságú szerepet az A-vitamin?
Ez a zsírban oldódó vitamin támogatja a sejtnövekedést, az immunrendszer működését, a magzat fejlődését és a látást is. Ezen felül az A-vitamin védi a szaruhátyát, a bőrt, a beleket, a tüdőt, a hólyagot és a belső fület is, védi a szervezetet a fertőzésektől, sőt, támogatja a reproduktív szerveket, valamint hozzájárul az egészséges terhességhez is. Lássunk ezen jótékony hatások közül néhányat részletesebben is!
Az A-vitamin figyelemreméltó előnyei
Csökkenti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát
A fent is említett karotinoidok erőteljes antioxidánsok, ezáltal védenek a szabad gyököktől, amelyek oxidatív stresszt okozva súlyosan károsíthatják a szervezetet. Az oxidatív stressz olyan krónikus állapotok kialakulásával hozható összefüggésbe, mint például a cukorbetegség, egyes szív- és érrendszeri megbetegedések, különböző kognitív panaszok, vagy akár a rák, ám az A-vitamin megfelelő szintje jelentősen csökkentheti ezek kockázatát.
Erősíti az immunrendszert, így véd egyes betegségek és fertőzések kialakulásával szemben
Az A-vitamin részt vesz bizonyos sejtek létrehozásában, beleértve a B-sejteket és a T-sejteket, amelyek központi szerepet játszanak a betegségek elleni hatékony védekezésben. Kimutatták, hogy az A-vitamin tartós és súlyos hiánya a gyulladást elősegítő molekulák szintjének növekedéséhez vezet, ami csökkenti az immunrendszer válaszát és működését, így megfelelő szintje kulcsfontosságú.
Csökkenti a szembetegségek, köztük a sárgafoltsorvadás kockázatát
Vizsgálatok szerint az alfa-karotin, a béta-karotin és a béta-kriptoxantin magasabb vérben mérhető szintje akár 25%-kal mérsékelheti az időskori sárgafoltsorvadás kockázatát. Ez annak köszönhető, hogy karotinoidok jelentősen csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladásokat, valamint védik a makulaszövetet is.
Megfelelő szintje elengedhetetlen a fogamzáshoz és a magzat megfelelő fejlődéséhez
Az A-vitamin fontos szerepet játszik a termékenységben, hiszen mind a petesejtek, mind pedig a spermiumok egészségéhez alapvető. Emellett a méhlepény és a magzati szövetek fejlődésére, valamint a magzat növekedésre is jótékony hatással van. Családtervezés előtt érdemes orvosunkkal konzultálni esetleges pótlását illetően. Kerüljük krónikusan magas bevitelét, hiszen az komoly szövődményekkel járhat!
A retinol szerepe a bőrápolásban
A retinol egy az A-vitamin származékok, a retinoidok csoportjába tartozó vegyület. Ez a “csodaszer” gyakori összetevője arcápolási termékeknek és kozmetikumoknak, hiszen helyi alkalmazása számos módon fokozhatja bőrünk egészségét. Bőrgyógyászunk utasításait követve csökkentheti az öregedés látható jeleit és bizonyos mértékben a napfény okozta bőrkárosodást, illetve alkalmazható az akné, a pattanások, valamint a pigmentfoltok kezelésére is. A retinol segíthet felgyorsítani a sejtcserét és gátolni a pórusok eltömődését, javíthatja a bőr textúráját, halványíthatja a ráncokat, illetve elősegítheti a kollagéntermelést is.
Az A-vitamin hosszútávú, fokozott bevitele komoly egészségkárosodást okozhat, így igyekezzünk elsősorban étrendünkből, természetes formáiban bevinni azt.
Ajánlott termékek az A-vitamin természetes bevitelére:
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC3936685/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK222318/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6470929/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC5836018/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4321000/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK567744/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC5119484/