Mi is az a glükomannán?
A glükomannán egy vízben oldódó élelmi rost, amelyet főként legismertebb természetes forrásából, a konjac növény (Amorphophallus konjac) gyökereiből nyernek ki. A glükomannán gyógyászati és gasztronómiai értékkel is rendelkezik. Az ázsiai konyhában évszázadok óta alkalmazott glükomannán mára már világszerte elterjedt, hiszen remekül alkalmazható például sűrítőanyagként, illetve a gluténmentes kenyerek és tészták gyakori összetevője. A fogyni vágyók körében szintén népszerű, hiszen képes fokozni a teltségérzetet, annak ellenére, hogy kalóriatartalma csekély. A glükomannán több panasz esetén is alkalmazható, és egyre több tanulmány számol be egészségvédő hatásairól. Lássunk ezek közül néhányat!
A glükomannán egészségügyi előnyei
Elősegítheti a fogyást
Klinikai tanulmányok szerint a glükomannán a psylliumhoz hasonlóan képes fokozni a teltségérzetet, így alkalmazásával jellemzően kevesebb kalóriát fogyasztunk, és elkerülhető a túlevés is. A hatás fokozása érdekében a glükomannánt vízzel vagy más folyadékkal vigyük be. A glükomannán továbbá nem csak az étvágyat csökkentheti, hanem a gyomorürülést is késleltetheti. Ételekhez adva, illetve étrend-kiegészítő formájában is alkalmazható azok számára, akik szeretnének megszabadulni a túlsúlytól.
Védheti a bélrendszer egészségét
A glükomannán prebiotikus rost, így táplálja a bélrendszerben a hasznos bélbaktériumokat. Ez támogatja az emésztőrendszer általános egészségét, illetve enyhíti a székrekedést, valamint a bélrendszeri rendellenességek más jellemző tüneteit is.
Szabályozhatja a vércukorszintet
Egyes vizsgálatok szerint a glükomannán segítheti a vércukorszint szabályozását, ezért a kezelés értékes kiegészítése lehet 2-es típusú cukorbetegség esetén.
Csökkentheti a koleszterinszintet
Több tanulmány is beszámolt róla, hogy a glükomannán képes lehet optimalizálni az LDL koleszterin, vagyis a “rossz koleszterin” szintjét, ezáltal jelentősen csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
Hogyan alkalmazhatjuk a glükomannánt?
A glükomannán több formában is elérhető, így egészségügyi céljainktól függően könnyen megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb terméket. Lássuk, miből érdemes válogatni!
Glükomannán étrend-kiegészítők
A glükomannánt tartalmazó étrend-kiegészítők széles választéka áll rendelkezésünkre, amelyekben gyakran más jótékony összetevőket is megtalálhatunk. Ezeket könnyedén alkalmazhatjuk kapszula, tabletta, vagy akár por formában.
Ajánlott termék: Mannavita Colonum Béltisztító Étrend-kiegészítő
Konjac tészta és rizs
Ezek az alacsony kalória- és szénhidráttartalmú készítmények népszerű helyettesítői a hagyományos tésztáknak és a rizsnek.
Glükomannán liszt
Főként főzéshez és sütéshez ideális, például sűrítőként levesekhez és szószokhoz is felhasználható.
Konjac gyökér
Magas glükomannán tartalma miatt egész konjac gyökeret is alkalmazhatunk, ám keserű íze és jellegzetes textúrája miatt sokan inkább a fenti fogyasztási módok mellett döntenek. Ha mégis egész gyökeret fogyasztanánk, győződjünk meg róla, hogy az megfelelően van elkészítve.
Mit érdemes szem előtt tartani a glükomannán alkalmazását illetően?
Mint minden amit fogyasztunk, a glükomannán és a konjac gyökér is kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, befolyásolva azok felszívódását. Terhesség, szoptatás, illetve fennálló betegségek, különösen a nyelőcsövet érintő problémák esetén konzultáljunk szakemberrel a használat előtt. A glükomannán alkalmazása esetén gondoskodjunk a bő folyadékbevitelről!
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/study/15WGY9/
https://www.mdpi.com/2304-8158/12/2/363
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK501897/
https://www.sciencedirect.com/S24518476
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20079822/
https://www.researchgate.net/41039489
Fotó: Oleja Titoff